Uratarina – Aleksi Rytkönen
Tutustu, mitä Business Intelligence Architect tekee Pinjalla!

Pinjalla kosketusta moniin toimialoihin
Olen Aleksi, titteliltäni Business Intelligence Architect ja teen Pinjan Business Intelligence -tiimissä puolet ajasta meidän tietovarastokehitystä ja loput ajasta muiden tiimiläisten mentorointia, myynnin tukea ynnä muuta suunnittelutyötä. Koska työni on muuten enimmäkseen ongelmanratkaisua, pidän eniten kädet savessa teknisten ongelmien ratkaisemisesta. Mukavaa on myös ympäristöjen suunnittelu vaikka silloin, kun asiakas tarvitsee itselleen jonkun härvelin ja pääsen miettimään, miten se toteutetaan.
Yksi mielenkiintoisimmista projekteista, joissa olen ollut mukana, on HUS:lle eli Helsingin Yliopistolliselle sairaalalle tehty tietovarasto. Se on ollut haasteellinen, kun vanhasta järjestelmästä on tehty siirto uuteen, mutta on ollut mahdollisuus tehdä merkityksellistä hommaa. Olen tykännyt siitä, että tässä projektissa on päässyt kokeilemaan ihan uusia Microsoft Azuressa olevia toimintoja, mitä ei välttämättä ole muualla.
Microsoftin raportointivälineet ovat olleet minulle tuttuja jo urani alusta asti, mutta pääsin tutustumaan niihin yhä syvemmin SQLBits-tapahtumassa Manchesterissa, Iso-Britanniassa. Se on Microsoftin sponsoroima datakonferenssi, jonne meidän BI-tiimi pääsi käymään 2018, kun meitä oli vielä paljon vähemmän. Siellä oli esim. paljon lyhyitä koulutuksia Microsoftin datatyökaluihin liittyen. Se oli ihan hyvä reissu.
Meidän BI-tiimi on oikea moniosaaja-porukka, jossa on laidasta laitaan puhtaasti datan visualisoinnin mestareita että tietovaraston koodareita. Se on kasvanut nopeaa tahtia viime vuosina, mutta porukka on pysynyt tosi mukavana – apua annetaan ja sitä saadaan. Ylipäätään Pinjalla tulee hämmästeltyä sitä, kuinka nopeasti saa apua myös ihan muissa tehtävissä työskenteleviltä ihmisiltä.
Parasta työpaikassani on: Yhteenkuuluvuuden tunne. Vaikka tehdään paljon asioita ja porukkaa on monenlaista, on helppo tulla toimeen myös vähemmän tuttujen työkavereiden kanssa.
Urapolkuni
Urapolkuni kehitys

Ohjelmistokehittäjä-opinnoista tietovarastoihin kesätyön kautta
Aloitin Savonia-ammattikorkeakoulussa tietotekniikan insinööriopinnot. Parhaiten mieleen on jäänyt kurssi, jolla sai koodata ihan ohjelman, jossa oli käyttöliittymäkin, eikä vain komentorivi-juttuja. Siitä sain tunteen, että haluan koodaajaksi, kun ihan omin pikku kätösin C#:lla koodasin ohjelman, jossa pystyi painamaan nappeja. Kävinkin varmaan kaikki mahdolliset Savonian koodauskurssit.
Pääsin heti ensimmäisenä opintokeväänä harjoitteluun Call Wavesille, josta tuli myös ensimmäinen varsinainen työpaikka. Silloin ajattelin olevani täysin ohjelmistokehittäjä ja koodari, mutta minut laitettiinkin tekemään tietovarastoa ja raportointia, mitä teen nykyisinkin. Se käänsi minut ihan eri suuntaan kuin mihin olin menossa, mutta en kadu sitä yhtään.

Koodaus intohimona
Sain Savoniassa varsinaiset kurssit käytyä melko nopeasti, mutta lopputyön tekemisessä meni hieman pidempään. Aiheena oli tehdä pieni Windows-ohjelma C#:lla silloiselle työpaikalle Call Wavesille. Sain työn tehtyä ja valmistuin tietotekniikan insinööriksi.
Samoihin aikoihin olin töissä Saima Soft -nimisessä ohjelmistofirmassa. Tein tietovaraston kehitystä ja BI-raportointia, kuten Call Wavesillakin, mutta sellaisella erolla että sitä tehtiin upotettuna heidän tuotteeseensa. Saima Softilla pääsin lisäksi koodailemaan pieniä juttuja, mutta jouduin taipumaan Javaan C#:n sijaan.

Kosketusta sosiaali- ja terveysalaan Istekillä
Istekillä aloittaessani en virallisesti enää ollut ohjelmistokehittäjä. Sielläkin tein tietovaraston ja BI-raportoinnin kehitystä, mutta myös jonkin verran arkkitehtuurin suunnittelua ja vähän projektipäällikön työtäkin. Asiakkaita olivat mm. Kuopion kaupungin perusterveydenhuolto ja Kuopion yliopistollinen sairaala, joille tehtiin tietovaraston kehitystä esimerkiksi potilaskäyntien seurantaan, mikä on auttanut ymmärtämään terveydenhuollon tarpeita raportoinnissa.

Pinjalle töihin Business Intelligence Expert -rooliin
Pinjalle tullessa tittelini oli Business Intelligence Expert. Tein silloin paljon samoja juttuja kuin nykyäänkin, mutta enemmän Power BI -raportointia. Ajattelin kuitenkin, että siihen on paljon parempia tekijöitä, joilla on parempi visuaalinen silmä tehdä hienoja käppyröitä. Tehtävien jakautumista miettiessä on melko tarkkaan kysytty, että mitä haluaa tehdä ja mikä kiinnostaa, joten suuntauduin enemmän siihen, mitä konepellin alla tapahtuu.
Pian pääsin mukaan katsastusjärjestelmä Muster by Pinja -asiakasprojektiin tekemään siihen liittyvää raportointia. Carspect on yksi Ruotsin suurimmista katsastusketjuista, joten heillä on todella monta toimipistettä, joista dataa kertyy. Mielenkiintoisuutta lisäsi se, että katsastusala ei ollut minulle ennestään tuttu, joten pääsin oppimaan uutta. Kävimme myös vierailulla Ruotsissa muutaman päivän ajan tekemässä määrittelyjä, mikä oli hauska juttu.

Parhaita Power BI -projekteja ja uusia näkökulmia
Yksi lempiprojekteista HUS:n rinnalla on ollut Diak:lle tehty iso tietovarasto. Tehtyjä Power BI -raportteja oli esimerkiksi siitä, kuinka paljon sieltä on valmistunut opiskelijoita tai paljon suoritettuja opintopisteitä on. Tietovarasto tehtiin kokonaan Azure-pilvialustan päälle ja siellä käytettiin Timextender-tietovarastoautomaatiotyökalua.
Samoihin aikoihin olin paljon myynnin tukena piirtämässä hienoja kuvia esimerkiksi siitä, miten tekninen toteutus menisi ja mitä välineitä siinä käytettäisiin. Vaikken ollutkaan varsinaisena myyntimiehenä, oli mukava nähdä aika läheltäkin, miten meidän ammattimaiset myyjät saivat kauppoja tehtyä. Tuli itselle olo, että on jotenkin edesauttanut sitä.

Pinjalla etätyöt maistuvat
Yllättävää nykyisessä työssä on se, että teen enimmäkseen töitä etänä. Aiemmassa työpaikassa en pitänyt etätyöskentelystä ja vannoin sen jälkeen, että en enää ikinä mene etätöihin. Koronan myötä tuli kuitenkin siirryttyä tekemään töitä kotoa käsin. Alkujärkytyksen jälkeen tuli olo, että eihän tämä nyt niin kamalaa olekaan. Täällä välineet ovat sujuvat ja niiden käyttö luontevaa.
Toimistolla istuessa olin enimmäkseen Google Meet -palavereissa, koska osa tiimistä on Jyväskylässä, osa Oulussa tai Tampereella ja minä Kuopiossa, joten kotoa tekeminen ei muuttanut paljoa. Aikaisemmasta oppineena osaan kiinnittää huomiota siihen, että työpäivät loppuvat kuin olisin toimistolla. Laitan työkoneen laukkuun ja sivuun, jolloin työpäivään saa selkeän lopun, vaikkei astu toimistosta pois. Etätyöt ovatkin sujuneet ilman ongelmia ja jatkan niiden tekemistä mielelläni.
-
Pinjalla kuunnellaan työntekijää ja toimitaan sen mukaisesti!